Radošā amatniecība. 25.08.09.


Sākotnējais pagrūdiens radās lasot …Otars Joseliani (75) sācis filmēt Mūdžus (Šantrapa). Diena, 24. augusts, 2009. Tas būs stāsts par radoša  cilvēka dzīvi un darbu austrumu birokrātijā un rietumu komercijā. Gaidīsim 2010. gada februāra kinofestivālu Berlīnē….citāta un mirkļa beigas.


Jau vairākus gadus es mēģinu izprast līdzīgu problēmu nevis mākslā, bet dzīvē.

Amatnieciskā ražošana, kā cilvēces attīstītājs, savus saimnieciskos zieda laikus ir pārdzīvojusi, bet tiem, kas saprot lietas būtību dziļāk, ir skaidrs, ka īsta amatniecība nekad neiznīks.
Amatniecība, kā universāls cilvēka ego un personības eksistences veids, būtībā ir bijis un paliks mūžīgi, tieši tā, - no cilvēces sākuma līdz galam. Es domāju par vērtību radīšanu, kura ietver fizisko, prāta un garīgo kopību. Es domāju par cilvēkiem …kuriem darbs ir dzīves bauda.

Kā tas notiek?
Sajust sevi saskarsmē ar laiku un materiālu un klausīties prāta un sajūtu  pavēlēm, un veidot derīgo lietu un baudīt tapšanas procesu un reāli priecāties par rezultātu.
Tas pagaidu teksts...
Pirmie (rūpnieki), strādā pēc arhitekta, inženiera, vai dizainera rasējumiem...
Otrie (amatnieki), pēc tradīcijām vai klienta lūguma...
Trešie (radošie amatnieki), ...saka, - darbs pats parādīs,...te parādās īstais cilvēka  radītājspēks. Tikai mājamatniecībā un viena amatnieka  darbnīcā tas ir iespējams…

Dažādos amatos ir dažādas šīs brīvības iespējas…
Bet ir lietas kas  visiem  ir kopīgas.
Jokdaris Vilnī saka, kopīgas noteikti ir atšķirības, tās dzen…jo attīsta!

Mūsu kopējais uzdevums ir panākt, lai katra cilvēka iespējamais radītājspēks   veidotu labos paraugus ko atdarināt otrajiem, un ļoti iespējams,  lai dotu reālus paraugus  pirmajiem, lai tie uzsāktu rūpniecisko ražošanu. Katram savs, un tieši tam ir jātur mūs kopā.

Līdz šim mūsu ekonomikas un izglītības ministriju ierēdņi, pakļaujoties politiķu un lielo darba devēju spiedienam, neatzina amatniecību, kā patstāvīgu vērtību radīšanas un ražošanas veidu. Lūkojam kas notiks tālāk….

Latvijai, kā nelielai vietai un  cilvēku kopai….ir vislielākās iespējas sajust kopību un atšķirības. Abas ir dabas dotas…Pietuvināsimies  dabas un dabīguma izpratnei. Laimīgie   pirmie neradīs neko lieku…Laimīgo radītas lietas provocē laimību…
….Nedaudz palaboju, nu jau vairāk kā divus gadus sen uzrakstīto…Veiksmi …

Man šodien īpaši laimīga diena! Bijušie studenti  no LLU MF SPB sarīko tikšanos pie pirmā diplomanda,  bijušā smiltēnieša Aivara Ikerta Rundālē.., bet rīt Smiltenes kapos vis citādāk... finišē mūsu dzimtas vecākais cilvēks…Tā tas notiek…Turēsimies kopā!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru