Mērinstrumenti



Mērinstrumenti


 Senāk par mēru kalpoja pats cilvēks, tā pēdas, soļi, sprīži, delnas platums un tamlīdzīgi. Šie «mērinstrumenti» bija ļoti izdevīgi; tos nekad un nekur nevarēja aizmirst, pazaudēt, tomēr to pielietošana apsīka, jo lielu un mazu, jaunu un vecu cilvēku mēri nebija vienādi.
Ļoti nepieciešama vajadzība ir attāluma noteikšana. Savu­kārt pats populārākais amatnieka instruments ir savāžamais mērs, saukts arī par metrmēru, collmēru un tamlīdzīgi. Kaut arī collas un colštokus vairs praktiski nelietojam, tomēr arī nesavāžamie mēri — garas un taisnas līstes joprojām ir nepie­ciešamas, turklāt tās lieto ne tikai attāluma mērīšanai, bet arī taisnu līniju atzīmēšanai, diagonāļu noteikšanai un citur. Pa­rasti šos lineālus izgatavo no cieta koka un, ja vēlams palie­lināt to izturību un precizitāti, tos salīmē no vairākām sloksnēm. Nav pareizi, ja šos instrumentus izmanto ar balsta nozīmi taisnu griezumu veikšanai. Naža balstiem piemērotākas ir metāla un plastmasas vadotnes.
Taisnes iespējams iegūt ar dažādu lineālu palīdzību, tomēr dažkārt var noderēt vecā namdaru un krāsotāju gudrība: ar ogli vai krāsu notrieptu auklu nostiepj un, vidū paceļot un atlaižot, iegūst pietiekoši precīzu un taisnu līniju.
Pēdējā laikā īpašu popularitāti iegūst rulete. Zēniem un vīriešiem īpaši noderīgas mājās ir vienu vai divus metrus garas ruletes ar mazliet ieliektu sloksnīti, kura atpakaļ fut­rālī ievirzās pati. Sloksnītes ieliekums garenvirzienā satur izvilktu mērlentu taisnu un ļauj to ērti pielietot pat grūti aizsniedzamu objektu mērīšanai. Grīdas, logi, durvis, iebūvētās mēbeles un citas konstruk­cijas vienmēr jāuzstāda precīzi vertikāli vai horizontāli. Šajā darbā palīdz svērteņi un līmeņrāži. Vienkāršāku svēr­teni var izgatavot katrs, iekarot tievā, izturīgā auklā atsvaru, bet ļoti precīzi līmeni var noteikt ar elastīgu plastmasas vai gumijas šļūtenīti, kuras galos iestiprina stikla vai caurspīdī­gas plastmasas caurulītes. (Šļūtenē ielietais ūdens nostā­sies līmenī.) Te jāpiebilst, ka, nosakot vairāku punktu līmeni, tomēr būs nepieciešama zināma atjautība.
Perpendikulāras līnijas iegūst ar dažādiem leņķa mēriem. Dažuviet šos rīkus sauc arī par stūreņiem, viņķelēm un citādi. Amatniekiem praksē parasti ir vismaz trīs dažāda lieluma taisnā (90°) leņķa mēri. Lielākajiem biezākajā malā veido nelielu ielīmētu detaļu atbalstam, bet plānākajā izurbj caurumu instrumenta glabāšanai uzkarot. Līdzīgi taisnlenķim ir arī 30° un 60° stūreņi un izmaināmi leņķa mēri.
Kā amatniecības, tā mājamatniecības darbos bieži nepiecie­šams izstrādāt detaļas ar paralēlām malām, piemēram — dē­ļus, līstes, tapas, iekalumus u.c. Paralēlo līniju uzvilkšanai ļoti ērts instruments ir svītrvilcis, kura dažādība ir ievē­rojama. Vienkāršāko var izgatavot, ja koka klucītī izzāģē robu un svītru vietās iedzen nagliņas, taču šāds svītrotājs nav īpaši ērts. Ērtāki ir samērā sarežģīti instrumenti, kas sastāv no vismaz sešām detaļām un divām nagliņām. Šie rīki ļauj ar ķīļa palīdzību pārstādīt nagliņas vajadzīgajos attālumos.
Dažādu aploču, loku un elipšu atzīmēšanai vispiemērotākie ir cirkuļi ar fiksējamu loku. Lielus apļus var vilkt ar cirkuļiem, kādus lieto skolās, taču nereti krīta vietā iestiprina zīmuļus. Savukārt precīzāku aploču iegūšanai arī zīmuļa līnija var izrādīties neprecīza, tāpēc cirkuļa galā ievieto metāla adatu, ar kuru līniju ieskrāpē kokā. Šādi ievilkta līnija ir ļoti noturīga, jo, noraušot zāģa skaidas no materiāla, nenoberžas.
Dažādas līklīniju detaļas parasti vispirms uzkonstruē un uzzīmē uz papīra, tad kopē uz materiāla. Ja šādi zīmējumi jāatkārto, tad izdevīgi izveidot no saplākšņa vai cieta kartona šablonu. Ar šabloniem var iegūt precīzi simetriskas līnijas arī spoguļa vai dubultspoguļa attēlā.
Darbmācības stundās zēni var sagādāt patīkamus pārstei­gumus, māmiņām un klases meitenēm izgatavojot dažādus le­kālus piegrieztņu  konstruēšanai.
Visi mērīšanas un aizzīmēšanas instrumenti, vienalga, vai tie domāti attāluma, līmeņa, virziena, leņķa vai līklīnijas no­teikšanai, prasa saudzīgu apiešanos, kārtīgu kopšanu un gla­bāšanu. Jums var būt vislabākie zāģi, ēveles un kalti, taču, ja mērījumi un atzīmējumi būs neprecīzi, darbs paliks tikai laba vēlēšanās un viss. Tieši instrumenti ir tie, kas sliktam saim­niekam mīl atriebties vissmagāk.
V. KAZĀKA teksts un zīmējumi



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru