To var Latvijas amatnieki!

Latvijā būvētais vikingu kuģis sāk ceļu uz Norvēģiju 

Agita Grīnvalde-Iruka. 2009. gada 9. maijs

Ceļu uz Norvēģiju sācis Ogres rajona Birzgalē būvētais 21 metru garais, 5 metrus platais un 6 metrus augstais vikingu kuģis, kas ir precīzs tūkstoš gadu veca kuģa atdarinājums. Sestdienas rītā, kad Latvija vēl tikai modās, kuģa būvētāja Jura Zīles mājas pagalmā ielīgoja iekrāvējs, lai pamatīgo ozolkoka laivu celtu uz treilera un vestu uz Rīgu, kur to plānots nolaist Daugavas ūdeņos.


Te ir vainīgie, Juris trešais no kreisās. Nav dvīņu brālis, bet tas nekas. Tāpat atšķirt nevarēju.
Detaļas


Paldies Agitai par aprakstu un Rūtai par foto.


«Kuģim kāds laiks jāpavada ūdenī krastā, lai tā korpuss izmirkst un piebriest, tad varēsim novērtēsim, kā mums viss izdevies,» par savu vairāk nekā gadu ilgo darbu saka J.Zīle. Kuģis, kuram dots norvēģu ķēniņienes Osas vārds, būvēts pēc norvēģa Pēra Bjorkuma pasūtījuma — viņš tāpat kā daudzi norvēģi aizrāvies ar ideju par vikingiem. Rīgā šajās dienās ierodas arī viņa organizētā jūrnieku komanda, kas ar jauno kuģi burās līdz Ventspilij, tad uz Gotlandi un tālāk uz Zviedrijas piekrasti, kur notiks vikingu svētki. Tikai pēc tiem tas nonāks īpašnieka dzimtenē. Līdzi dosies arī J.Zīle, kurš ir pieredzējis burātājs un kopā ar brāli, kas viņam palīdzēja arī šā kuģa būvniecībā, jau iepriekš uzbūvējuši pāris motorlaivas.
Juris piedāvājumu būvēt vikingu kuģi saņēmis, strādājot Pēra uzņēmumā Norvēģijā, taču vēlāk izrēķināts, ka darīt to Latvijā ir lētāk, tāpēc projekts, kas ir pirmais tāda veida pasākums mūsu valstī, īstenots te. J.Zīle piebilst: «Priecātos, ja kuģis paliktu Latvijā, jo tas būtu interesants tūrisma objekts gan ārzemniekiem, gan vietējiem. Pirms ķērāmies pie šī projekta, mums ar brāli bija doma uzbūvēt mazāku sev. Šī iecere neīstenojās, bet varbūt Latvijā ir kāds turīgs cilvēks, kurš grib ko tādu paveikt arī tepat pie mums? Mēs būtu gatavi sadarboties.»

Brīnišķīgi ziedēja ievas

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru