Skaistuma sprungulīši./Darbs ar zaļo koku/.

Skaistuma sprungulīši.  23.04.2010. 9-15 Turpinu papildināt šodien 14.nov. 2022. 11:14...


Tēma radusies ļoti sen. Visticamāk, reizē  ar cilvēces rašanos… 
Man tā bija būtiska bērnībā, lai padarītu interesantāku savu dzīvi lauku mājā. Uzreiz palielīšos ! Es gāju ganos un meža stūrī  rīkoju sava darba izstādes. Daži kaimiņi mani pat uzlielīja, citi šo to nočiepa... 

Interesanta ir tā dzīve. Kad studēju LLA Meža fakultātē , Jelgavas pilī arī piedalījos izstāžu veidošanā.  Kaut kur šī ziņa pazib arī /periodika.lv/ Un vēl veins aspekts. Gandrīz vai neticams. Mans vecākais dēls Reinis ar sievu Montu par savas darba dzīves jēgu un prieku ir izvēlējušies izstāžu projektēšanu, sagatavošanu un uzstādīšanu/ būvēšanu. Kur un kā to viņi dara, meklējiet internetā. Droši, labas lietas ieraudzīsiet. 

Mani darba  pienākumi šobrīd interešu izglītības centrā Jelgavā, j/n Jundā ir interesanti, bet smagi. Īsi to varētu raksturot šādi. Vairums mūsdienu  bērni ir labi audzināti, zinoši, saprotoši, ... bet viņi ļoti maz ko prot, jeb, godīgāk būtu teikt - ļoti daudz ko saprot, bet darīt NEPROT ! Vienkārši, mēs izglītība pārgudri runājam par kompetencēm/ šauru meistarību/, bet turpinām zaudēt nepieciešamo teorijas un prakses līdzsvaru. Zūd arī apkārtnes dabas, vides, procesu, materiālu un  lietu vērošanas tieksmes. un ar to saistītā   praktiskā darbība, samazinās kustību daudzveidība un sekojošā domāšana... Indivīdiem grūti  atklāt savas intereses un spējas.

Sāksim ar uzmanību, pieklājību, un kaut vai savas darba vietas sakārtošanu. Varu ilgi turpināt, līdz  katru dienu redzu bērnus un arī vecākus, kuri izveduši savus mīļos sunīšus pastaigāties. Vedēji iestiguši telefonā, bet sunīši rausta auklu  un traucē savu īpašnieku aizraušanos. Te redzam bērnu dzīves harmonijas/līdzsvara zaudēšanas sākumu - mājā, ģimenē, uz ielas, skolā...  

Mums visiem kopā ir jādomā un jāstrādā. Kā bērniem iemācīt saprast un iemīlēt  dabas doto DABĪGO apkārtni un tās saudzīgu pārvēršanu mūsu DZĪVESVIETAS kultūrā. 

Zaļā koka apstrādes un izmantošanas nepieciešamība  aktivizējās 2008. gada 3x3 nometnē Zaļeniekos.
Un te turpinājums  kā no gaisa,…2010. aprīlis. Sandra Pilskalne lūdz palīdzēt  Kārķu Meža dienām! Vilni, vajag ideju bērniem un vecākiem Zaļā koka darbnīcai!
Atcerējos Zaļenieku pieredzi un zinu kā to uzlabot! Bet īsti laba nosaukuma nebija šai darbu grupai. Krievu laikos rakstīju bērniem žurnālā Kāpēcī, ar nosaukumu naža darbi. Viss pareizi, bet pietrūkst romantikas.
Mana sieva Rūta ar smaidu izdomāja – Skaistuma srungulīši!  Opā!!! Ir!! Lai top!

Ļoti daudzu lietu iepazīšana un profesionālisms dzimst nevis politiķu diskusijās, zinātnieku laboratorijās, rūpnieku fabrikās, meistaru darbnīcās,… bet gan bērnībā, saskarsmē ar jauno nezināmo pasauli, kuru es pats varu sākt izprast un pārveidot! Daudziem sekas paliek! Nelabojami.

Sprungulīši var vērsties par brīnišķīgiem baļķiem mūsu katra un valsts nākotnes mājas būvniecībā! Jo tie var:
1)      Īstajā brīdī atraisīt interesei par dabu un materiālu grupu, ko sauc par meža un kokapstrādes nozari;
2)      Ļauj pārbaudīt spēkus instrumentu pārvaldīšanā un  koka atlikumu pārvēršanā derīgās lietās;
3)      Iedarbina domāšanu, ko es varu iztaisīt, lai lieta noderētu;
4)      Atraisa iztēli, cik neparasti un skaisti to varu paveikt;
5)      Darbs pats parāda ceļu, ka to varam darīt  kopā visās paaudzēs. Tas saliedē un attīsta, jo pašapziņas velniņš mūžīgi sacenšas ar dievišķo aicinājumu, kas mums katram jāatrod, lai dzīve interesanta būtu. Lai darbiņš būtu interesantāks par naudiņu. Tai brīdī sākas laimīga dzīve. Pats savas laimes kalējs, he, te nu bija…visi jau to zināja…


Mēģināšu izveidot nelielu metodisko materiālu  iedrošināšanai un spārnu atvēršanai…un atvēzšanai…( it kā necils jocīgs vārdiņš, bet ar izcilu nozīmi…)

Veiksmi visiem novēlot! Vilnis no Kārķiem.



Metodika sprungulīšiem.  23.04.2010.  10-20

Materiāli.
Izmēri. Koka sprungulīši var būt visdažādākos  izmēros, sākot ar centimetru un beidzot ar metriem. Tas par garumu, arī resnumi var būt visdažādākie. Izmērus nosaka iecere ko gatavos,-  dekorus sev, durvīm, mēbelei,  istabai, mājoklim,  sētai…varbūt tie būs paliktņi, starplikas, rokturi instrumentiem, mēbelēm, durvīm,  spieķi, rāmīšu vai trauku detaļas, āķi, mieturi, …u.t.t.
Koka sugas. Pielietojamas ir absolūti visas koka sugas, tāpēc pamazām ir jāmācās atšķirīgo koku sugu īpatnības un īpašības. Katrai konkrētai lietai ir piemērotas atšķirīgas koku sugas. Nav tādu sugu kas der visur, un nav tādu sugu, kas neder nekur.
Pamazām ir jāmācās dažādu koku sugu īpašības, fizikālās, mehāniskās, koloristiskās, apstrādes, dabiskās plaisāšanas, degšanas, …
Iegāde. Mežu un koku zagt nav labi. Taču daudz var sarunāt ar jebkuru īpašnieku. Zari mētājas pēc vētrām, koku frizieri – arboristi tikai priecāsies, ja kāds palīdzēs zarus savākt, pilsētās malkas plačos ir ko ņemt…Tiem, kam darbs ar dabiska koka formām iepatīkas, vajag savas izejmateriālu noliktavas veidot. Laukos tas ir ļoti vienkārši, zem jumtiem aiz spārēm…
Darbarīki.  Atkarībā no vēlamā iegūstamā rezultāta izvēlas darbarīkus, savāžamie vai nesavāžamie naži, nelieli zāģīši, cirvīši, slīmesti, īleni, urbīši, skrūvgrieži, dedzināmie (elektriskie vai ugunī karsējamie), otas, …
Palīgmateriāli. Līmes, skrūves, auklas, smilšpapīrs, krāsas, stieplītes, sērkociņi, …
Darba vieta. Dabā vai nojumēs, var arī telpās. Mana pirmā darba vieta bija ganu gaitas pļavās un darbarīki, viens īsts nazis kabatā, un taša plecā.
Iekārtošana. Darbavieta ir ērta ja sastāv no atbilstoši augsta un stabila galda vai paliktņa. Ja strādā smalki rūpīgus darbus, tad nepieciešams sēdeklis. Vietai jābūt pietiekoši gludai.
Darbs, un drošība.  Galvenais nosacījums ir, lai darbā negūtu traumas. Tās nav iespējams iegūt, ja strādā mierīgi nesteidzoties, pareizi veicot darbu ar darbarīkiem.  Padomi.
1) Ar nazi vienmēr strādā kustībā no sevis. Ja nepieciešams pretēja virziena iegriezums, vispirms apgriež detaļu. Ja detaļa liela, iet pats uz  otru pusi un veic griezienus vai drāzienus  no sevis. Protams, nedrīkst būt par tūvu citam cilvēkam.
2) Ar cirvi skaldot  mazas detaļas,  cirvi vispirms pieliek pie vietas kur jāveic plēšana.Un tad kopā bliež.
Pamatnei, parasti bluķim, jābūt pietiekoši masīvam un stabilam.
3) Ar uguni viss skaidrs.
4) Darba vietā nav nekā lieka, izņemot ātrās medicīniskās palīdzības piederumus. Parasti tad viņi arī paliek lieki.
5) Ērces! Ja nesi potējies pats zini kas jādara.

Palīgierīces. Palīgierīces palīdz darbam. Biežāk lietojamās palīgierīces ir papildus plauktiņi nolikšanai, kastītes ielikšanai, atduras zāģēšanai, ķīļi plēšanai, āķi uzkāršanai, ūdens trauks ar ūdeni, kafija,…Mūzikas kaste parasti šajos darbos neiederas, jo neļauj īsti baudīt darba prieku, nereti ir jādzird arī darba troksnis.

Atcerēsimies - ritmu un skaņu sākotne bija tieši darbos, tā kā katram mums ir savs dabīgi iedzimts darba temps, tad vienots mūzikas uzspiediens var novērst uzmanību un traucēt roku, prāta un dvēseles darbu,  un īpašo kopējo baudu, ko sniedz indivīdam nodarbošanās  ar zaļā koka skaistuma sprungulīšiem. Ja esi viens - Tava izvēle.

Blakus šajā www.kkdi.lv zaļā koka  nodaļā atrodas Kārļa Kazāka izstrādāti pietiekoši plaši  apraksti par darbu ar zaļo koku, arī tie var noderēt.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru