Jaunā koka konstrukciju māja.

Ekokabīnes projekts eksperimentu veikšanai


1) Mūsu, RTU (Rīgas Tehniskās universitātes)  studējošo un profesūras pētījumi.                                                                                                                           
2) LAK (Latvijas Amatniecības kameras) meistaru pieredze.                                                                                            
3) Modernie IT (informācijas tehnoloģiju) sasniegumi.
Šie ir trīs galvenie faktori, kas dod mums pamatu uzrunāt ieinteresētās personas par jaunām, vēl pasaules praksē vienkopus neizmantotām iespējām, veidojot jaunas kvalitātes  koka konstrukciju mājokli.  Pateicoties  LAK  Namdaru  un  Dabiska koka apstrādes biedrībām, starptautiskām konferencēm, studentu un doktorantu līdzdalībai, IZM TOP projektam, mums RTU izdevās apkopot informāciju un modelēt  vairākus simtus dažādos laikos un dažādās vietās radušās atšķirīgas koka konstrukcijas. Sistematizācijas un analīžu  rezultātā  ieguvām padziļinātu izpratni par  koka konstrukciju attīstību un modernām iespējām.
Nav māka izžāvēt un salīmēt koku jaunu īpašību materiālā, māka ir atrast konstruktīvos risinājumus, kuri kalpo dabiska koka tuvināšanai mājokļiem.
 Jaunā kvalitāte izpaudīsies kā veselīga, ērta, lēta, droša un radošu iespēju dzīve katram savā mājoklī.
Veselība. Mājokli veidos  dabiski produkti. Galvenokārt dabisks koks, arī skujas, lini, salmi, niedres, māli, un tml. Gaiss būs svaigs, jo telpas elpos pa visu virsmu. Gaismu, skaņu, mitrumu un siltumu varēs  mainīt atbilstoši klienta vēlmēm.  
Ērtības. Telpas nodrošinās  kopību un atšķirtību. Telpu organizāciju, izmērus un izskatu izvēlēsies un veidos klienti. Mājoklī bieži iemitināsies darba vietas. Mājoklī   sadzīvos vairākas paaudzes, bet tās netraucēs viena otrai. To ļauj mūsu atklātā un izveidotā konstrukciju sistēma,  kas nodrošina maināmību, papildināmību un atdalāmību.          
Ekonomiskums. Mājokļa projektēšanā, ražošanā, transportēšanā, uzstādīšanā, lietošanā, izmaiņās  un iznīcināšanā ieprogrammēta  taupība. Atbilstoši ģimenes lielumam, interesēm, un iespējām izvēlams un maināms šajā mājoklī ir praktiski viss. Izmantoti vietējie un  dabiski žūstošie materiāli, vajadzīgs minimāls transports, atkārtoti  berams siltinātājs, iespējama racionālākā apkure, ērta ekspluatācija un  detaļu maksimāla ilgmūžība. Katrs var sākt ar ekonomisko minimumu un pamazām ieaugt ērtībās.                                                                               
Drošība. Pareizi izveidotas koka konstruktīvās sistēmas ir pašstabilizējošas, atklātas un pašas ziņo par pārslodzēm (liekšanās un  plaisas), komunikācijas viegli pārraugāmas un kopjamas. Nav traucējumu lietotāju kustībām un bīstamu vietu bērniem.                                                                                                                                              
Radošā vide. Dabas materiālu daudzveidības fons, pasaules un savas nācijas kultūras un mākslas fiziskā un virtuālā klātbūtne. Tā  veidojas vide, kurā lietotāji atklāj sevi un savus dotumus, apliecina savas spējas un iespējas.  
Tapšana. Mūsu  pētījumi un praktiskie panākumi modelēšanā un maketēšanā pietuvina brīdi, kad jauno konstrukciju ir jāsāk realizēt.


Mēs redzam lielisku iespēju izveidot radošu kooperāciju starp industriju un amatniecību. Modernā industrija saražo māju  statņu karkasus ar komunikācijām.  Savukārt amatnieki savās lauku darbnīcās,  izmantojot statņu moduļu imitatorus un interneta informāciju, no vietējiem materiāliem veido individualizēto vidi klientiem. Katrs dara to, kas viņam labāk izdodas.  
Paldies par vizualizācijām Aivaram Grīnbergam, Robertam Kemzānam un Raitim Tučam.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru