Taisījām savai ērtībai

 Tāds bija interešu izglītības pulciņa dalībnieku uzdevums: kopā ar skolotāju izgatavot divpusēju virsdrēbju un somu novietni. Skolotājs apņēmās izgatavot skeletu - lielu rāmi, bet katrs skolnieks - divus  duvpusējus  āķus-mantu turētājus  savu  tērpu un somu uzkāršanai.  

Āķa šablons, apmēram 30 cm augsts, bija jau ieprieš izgatavots.  Skolnieku uzdevums  bija no 8 mm bieza saplākšņa precīzi izzāģēt un rūpīgi apstrādāt āķus. Tas bija diezgan sarežģīts uzdevums. Vajadzēja precīzi izzāgēt āķa  formu un rūpīgi noapaļot  zāģējuma asās kantes.  

Šeit  āķa attēls labajā pusē ir tīšām  nepareizi demonstrēts. Tas par godu toreizējam jokam - mēs uzdevām lasītājiem jautājumu, kas tas ir par dīvainu verķi, ko taisām? Kur šo lietos? Atbildes bija gana interesantas un asprātīgas.  (Krekls, nošļucis bezgalvis,  putns, ...) Nevienam neienaca prātā attēlu apgriezt otrādi.


Skolotājs izzāģēja lielās detaļas mantu glabāšanas mēbelei - divus vertikālos statņus ar pamata pēdām un divas horizontālas sijas. Labi redzams - lai pēdas noturētu drēbju pakaramo vertikāli,  tās statņiem  ir pieskrūvētas, katra ar divām bultskrūvēm. 




Statņus un sijas, kā arī āķu pievienošanu sijām kopā satur vēsturiski senais būvniecības paņēniens -  krustiski novieto iezāģētus robu pret robu  un detaļas sabīda kopā. Te arī gravitācija padara savu. 




Taisītāji apspriež savu veikumu. Lustīgi spriež, kā uz diviem āķiem vislabāk novietot trīs  vai pat četras mantas.



Pēdējā bildē Taisītāji kopā ar Skolotāju. Bija 2015. gada septembris, varbūt arī oktobris. Mantu glabātājs  izdevās  izturīgs un kalpoja labi. Bērni labprāt uzrakstija savus vārdus uz āķiem un rādīja savus darbus  vecākiem. Intresants, labi organizēts un vadīts kopdarbs  šajā vecuma grupā var noderēt mobingu kliedēšanai. Gudrai kopībai ir spēks.  


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru