Sīkums, bet patīkams.


 




Figūrzāģiem  ir viena problēma. Bērniem pietrūkst spēks apmainīt zāģa asmeni. Tas mūs mudināja  izdomāt kādu palīgu.   Ko nevar ar spēku, to var ar prātu! Vienlaicīgi tapa vairāki risinājumi. Un darbs pats parādija, ka nepieciešami zāģēšanai jauni risinājumi.



Vispirms atcerājāmies par ķīli. Ķīlis var palīdzēt. 





Tad  atcerējāmies arī par skrūvstieņiem!  Pietiek  ar 6 mm diameru. Protams, neaizvietojami ir  tauriņ-uzgriežņi. Te redzami divi risinājumi.  Darbs un rīki paši parādīja, ka ir figūrzēģi ar plakanoem un apaļiem spriegošanas rāmjiem.  Atbilstoši ir jāizveido arī rievas/ligzdas  klučos spriegotājos. 






Te redzam  kā  kluči tiek iesaistīti darbā.



Kāpēc šo vajadzību nebija neviens risinājis ?  Vienkārši, pieaugušajiem  ir lielākas un spēcīgākas rokas. Daži arī izmanto trešo roku - vēderu. Tā var ļoti eleganti apmainīt figūrzāģu asmeņus. Ar vēderu pret galgu piespiež, un rokas dara savu.

Savukārt, skolotāja  kopējs darbs ar bērniem nepārprotami  atkāj jaunas iespējas palīdzēt mazajiem. Bērniem patiešām noder īsti darba rīki, darba vieta un vide kokapstrādei. Te nevajag ergonomiskus pētijumus, pietiek ar ikdienas vērojumu - tā arī pēdējos sešos gados mūsu darbnīcās ir tapušas jaunas idejas un jauni reāli palīgi, rīki un  darba galdi, speciāli piemeroti vismazajiem un mazajiem.    



 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru