Kārtība ir droša darba un laika taupības māte.


1. Mums "Jundā" bija iespēja kokapstrādes darbnīcā izveidot pamatīgas un ērtas materiālu, darba rīku un paraugu noliktavas. Tā mē kopā ar bērniem veidojām pietiekoši sarežģītu  atvilktņu sistēmu. Tas nozīmē -  racionāli izmantot darbnīcas telpu. Un ne tikai!  Mēs veidojām  vertikāli desmit līmeņos dažādu augstuma atvilktnes. Divas apakšējās un viena augšējā atvilktne bija ietilpīgākas par pārējām septiņām. Apakšējas rindās glabājām lielas un smagas lietas, bet augšējā - gana lielās vieglās mantas. Un vēl! Virs atvilktņu,  var teikt - milzu skapja, mēs ierīkojān vieglu, bet garu  līstu novietni. Protams, bez nelielām kāpnēm iztikt nevarējām. Diemžēl, pārceļoties uz jaunajām telpām, mums  visas ērtības saglabāt neizdevās, jo atvilktnes bija jānovieto zem galdiem, un tur bija jāmaina vairāki izmēri un ērtību knifi.  Tā gadās, bet interesantā pieredze paliek.


 


2. Atvilktnes. Atvilktnes ir tās pašas kastītes. Tikai tādas kastītes, kuras sakraujot kopā - VAR katru atsevišķi lietot, IZVILKT ! Mēs veidojām četrus vertikālus atvilktņu krāvumus/rindas. Tām ir nepieciešamas piecas sienas -  divas ārsienas un trīs starpsienas. Mēs nolēmām taupīt plātņu materiālus un  plātņu vietā pielietot nesošus statņus.   Katru vertikālo  statņu "starpsienu" veido divi stieņi, pie kuriem ir pieskrūvētas atvilktņu slīdlīstes. Parasti atvilktņu slīdēšanu nodrošina  divas taisnā leņķī saskrūvētas līstes; tas tādēļ, lai atvilktnes būtu vadāmas un neiesprūstu starp vertikālajiem statņiem. Mēs bijām viltīgāki, un zem atvilktņu grīdiņām abās pusēs pieskrūvējām nelielas vadlīstes. 






3. Te mēs redzam, kā pie pamatīgām vertikālām brusām/statņiem pieskrūvētas ir arī spēcīgas slīdlīstes.





4. Skats - atvilktnes priekšpuse. Priekšpuse/arī aizmigure atvilktnēm ir izveidota šādi. Atvilktņu galu dēlīši ir  iemontēti  2 cm uz iekšu no atvilktņu sānu un grīdas galiem. Tā veidojas  vairāki labumi. Pirmais, top izturīgāka atvilktņu/kastīšu konstrukcija, jo sānu dēlīšu gali neplaisā. Otrais, katras atvilktnes rokturis tiek veidots nedaudz garāks par atvilnes kopējo platumu un, atduroties pret vertikālo statni, nobremzē atvilknes virzību dziļumā.  To vislabāk var redzēt,  palūkojoties uz augšu /3. attēls/. Trešais ieguvums  - starp atvilknes rokturi  un atvilktnes galu veidojas sprauga, kurā varam ērti ievietot atvilktnes satura reģistru/birku. 







5. Satura reģistra informācija - birkas. Tā ir liela ērtība, te redzam viegli  ievietojamās  satura plāksnītes. Ja nepieciešams, varam bieži mainīt. Interesanti ir arī tas, kā atvilktnes rokturis ir pieskrūvēts ar divān 6 mm skrūvēm - iepriekšējais attēls. 


P.S. Paralēli oficiālajiem kārtības un drošības noteikmiem, kurus bēni un pusaudži paraksta, es esmu ieviesis īpašu vienošanos - darba priešauta kabatā glabāju svilpīti, kuru diezgan biežii lietoju. Svilpiens aptur darbu un visus sasauc kopā. Mēs to esam nosaukuši par Minilekciju. Tas, ka es svilpu, nenozīmē, ka es vienmēr  ko teikšu vai rādīšu. Tas nozīmē MŪSU TRĪSPUNKTU VIENOŠANOS:

1. Mūsu darbnīcā darba DROŠĪBA  vienmēr un visur ir pirmajā vietā.  
2. Darbnīcā to nodrošuna KĀRTĪBA, par to atbild visi un vienmēr. 
3. To panākam ar parakstītu apņemšanos -  PALĪDZĒŠU VARĒT. 

Ta ir pašsaprotami - tikai kārtība visās izteiksmēs var nodrošināt drošību.  Daudziem grūtāk ir apgūt manas prasības - palīdzi, ja vien vari! Mana iekšēja prasība to atgādina. Mani bieži pārprot, jo es pats nepalīdzu. Ja darbnīcā kaut ko esmu iemācijis vienam, tad viņam ir  jāpalīdz nākošajam, un tā man veidojas brīvprātīgie palīgi, kas  blakus esošajam parāda, kā pareizi vadīt darba rīkus, kā sakopt vidi un tml. Es uzticos tiem, kas var! 

Protams, dažreiz sākas pārpratumi. Piemerām, jauno slaistu un bezkauņu meli mājās bieži iekustina arī viņu  vecākus. Ierodas un prasa - kas pie jums te notiek?  Mobings?! Nu nē - nemākuļiem un slaistiem  ir grūti pieņemt patiesību. Viņi melo vecākiem, jo daudzi mūsu darbnīcā ir labāki. Man labākajiem ir jāieaudzina pašapziņa, kas izpaužas kā prasme palīdzēt un vadīt. Ja turēsimies kopā - būs labi! 

1 komentārs: