Mēģinam izprast mēbeļu ražošanu un konstrukcijas




Mēbeļu kompozīcija.  (2.kurss)

Lai komponētu, (saliktu) dabas dotos vai cilvēku izveidotos materiālus lietojamas mēbeles izskatā, mēs studentiem izvirzām uzdevums, kuri  palīdz  iepazīt mēbeļu  vēsturi, ražošanu, stilus,  konstrukcijas un terminoloģiju. Atšķirībā no mākslas augstskolām,  Rīgas Tehniskā universitāte sagatavo universālus speciālistus, kuriem jāpārvalda kā mākslinieciskās, tā arī tehniskās kvalitātes. Darba gaitā studentiem ir iespēja  topošos  priekšmetus izgatavot pašiem, vai arī strādāt kopā ar pieredzējušiem meistariem. Par darbu kvalitāti atbild  students.
Saņemot uzdevumu students izvēlas materiālu -  dabas formu masīvs koks, neapzāģēti dēļi, apzāģēti dēļi, brusas, līstes, plātnes, jaukti materiāli,   un vienu no produktiem -  sols, krēsls, galds, plaukts, gulta, skapis. Atbilstošākā ražošanas veida, konstruktīvā tipa, savienojumu, apdares un tēla izvēle ir studiju uzdevums.

1) INFORMĀCIJA. Ievācam informāciju  par mēbeļu konstruktīvā tipa izcelsmi. Laiks, vieta, materiāli, meistari,…attīstībā no vienkāršākā uz sarežģītāko, no senākā uz jaunāko. Paveiktais Latvijā, pasaulē. Der teksti, attēli un video. Informāciju  sistematizējam, pēc vairākiem kritērijiem – studenta izvēle, 3-5 lpp .Vērtējam informācijas daudzveidību un atbilstību  uzdevumam.

 2) SKICES. Veidojam konstruktīvam tipam un materiāliem atbilstošās mēbeļu skices, katrai vismaz 15  varianti.  Izmantojot ievāktos analogus, un savu attapību, skicēs parādam  mēbeles  uzbūves struktūru un savienojumus. Kā savu radošo darbu kompozīcijā,  students  piedāvā paša komponētas mēbeļu skices, protams, atbilstoši  konstrukcijai. Skiču skaits 70-100.  Skicēs vērtējam materiāla atklāsmi, konstruktīvo izpratni, detaļas un kopējā tēla  māksliniecisko  izteiksmību.  

3)  TERMINOLOĢIJA. Visām mēbeļu detaļām pierakstāmi  nosaukumi latviešu un vēl vismaz divās svešvalodās.  Vērtējam terminoloģijas atbilstību.

4) APRĒĶINI. Veicot nepieciešamos aprēķinus paraugi skat.  www.kkdi.lv > studiju materiāli>citi>mēbeļu aprēķini. Atceramies, materiālu kubatūru un virsmu laukumus aprēķina īstām mēbelēm, nevis maketiem. Laukumi ir ar atšķirīgu apdari, nopietna apdare - darba virsmām, vieglāka detaļām ar daļēju saskarsmi un bez apdares pārējās virsmas.  Nosaka % attiecības. Vērtējam aprēķinu precizitāti un rezultātu sakārtojumus pārskatāmās tabulās, ērti salīdzināmās shēmās vai diagrammās.

5) KOPSKATI. Lai kontrolētu iecerēto mēbeļu ergonomiku,  apjomu un detaļu kompozīciju kvalitāti, izveidojam kopskata  rasējumus, (vai skices uz mm papīra)  maketa  mērogā. Ir visi nepieciešami skati. Dažreiz griezumi un detaļas M 1:1. Pasniedzēja paraksts.  Vērtējam pārskatāmību,  kopējo un detaļu proporcijas un precizitāti. Dominē telpiskā un funkcionālā analīze.

6)  MAKETS. Maketu izgatavo vienai mēbelei. Maketu gatavo kā konstruktīva tipa paraugu. Izmēri, - lai maketu  varētu ievietot A3 formāta kolekciju plauktā. Maketu papildina ar vienu konstrukcijai tipisku detaļu savienojumu,  vēlams arī izjaucamu, mērogā 1:1. Vērtējam maketa atbilstību studiju uzdevumam un darba kvalitāti. Vienojoties ar pasniedzēju mēbeli var izgatavot īstajā mērogā. Šajā variantā savienojums nav jāizgatavo. Vērtējam visas kvalitātes.

7) PLAKĀTS.  Vizualizēts  stāsts par  studiju uzdevumu un tā tapšanas gaitu. Noformē uz  750 x 450 mm kartona. Nepieciešams saskaņojums ar pasniedzēju, jo plakāti tiks izmantoti kā uzskates līdzekļi.  Vērtējam  informācijas pasniegšanas dizainu.

7a)  VIDEO. Vizualizēts  stāsts par  studiju uzdevumu un tā tapšanas gaitu. Nepieciešams iekļauties 3 minūtēs. .  Vērtējam  informācijas pasniegšanas dizainu un videoefektu atbilstību un pievilcību.

8) DARBA NOFORMĒJUMS. Darbs  tiek apkopots A4 formātā. Darbā ir titullapa, saturs, nepieciešamās nodaļas, atsauksmes uz tekstu vai attēlu autoriem, darbu vizītkartes un pases. Skices darbā vai pielikumā. Īsi interesanti teksti, principiālu risinājumu attēli,  gabarītu rasējumi, aprēķini par virsmu laukumiem un kubatūrām pēc parauga. Teicama un izcila novērtējuma iegūšanai vēlams pievienot  tapšanas foto stāstus vai video.  Vērtējam pārskatāmību, dizainu un asprātību.
Aprakstam  jābūt ar īpašu dizaina garšu,  topošajam  speciālistam  jāvar savu studiju darbu parādīt ar savu īpašo attieksmi.

9) SKATE - EKSĀMENS.
1. variants, tradicionālais.
1-1 Studenti pasniedzējam iesniedz  savu un pārējo studentu darbu novērtējumus par 8 pozīcijām. Vienotā novērtējuma lapa.
1-2 Izvelk lozi  cita studenta darba aizstāvēšanai. Analīzē,  uzrādot  + un  -.  Autoram iespēja  paskaidrot un  papildināt. Kopējais laiks 6 -7 min.
2. variants, rakstiskais.
2-1 Tas pats kas 1-1.  Studenti pasniedzējam iesniedz  savu un pārējo studentu darbu novērtējumus par 8 pozīcijām. Vienotā novērtējuma  lapa.  
2-2 Veic  pārējo studentu darbu  padziļinātu rakstisku analīzi  par galvenajiem plusiem un mīnusiem. Kopā vismaz 6 -7  lpp. Rakstu darbs tiek ieskaitīts kā eksāmens.

Skate notiek no 2.- 9. janvārim.
Video skate 6. un 10 . janvārī.
Rakstiskā eksāmena nodošana 10.janvārī
Eksāmens 10. janvārī.

Piedalīšanas izstādēs dod papildus balles labākas atzīmes iegūšanai.

Ziņas no izstādēm.
Par piedalīšanos RTU rīkotajā Izgudrotāju izstādē
Ance A.,  Valters E., Valters S-T, Oto I, Inga Z., Ilze G., Toms M. saņem + 1

Par piedalīšanos Starptautiskā izgudrotāju izstādē Maskavā
Ance A., Valters E., Kristīne Š., Evita V. nopelna + 2 balles

Par  Pavasara skates darbu foto fiksāciju un darbu publiskošanu  www.kkdi.lv  Ilze G. un Inga Z. Saņem + 1


2 komentāri:

  1. Kvalitatīvu mēbeļu ražošana - https://up-mebeles.lv/

    AtbildētDzēst
  2. labākā mēbeļu furnitūra te -http://www.mooblifurnitura.lv/lv

    AtbildētDzēst