Par amatniecību

 Apmērām  20 gadus seni  ieraksti. 

Vienojāmies par amarniecību. Latvijas tautsaimniecībā jāietver amatniecība, kā rūpniecībai līdzvērtīga nozare, tāpat kā citās ES valstīs!

Amatniecība. Definīcijas 

1.  Vissenākais vērtību radīšanas veids, kas pārveido dabas matēriju cilvēkiem noderīgā veidā.                     

2.  Vērtību radīšanas veids, kas simetriski noslogo visus cilvēka  radošos resursus.                                                                                                    

3.  Vērtību radīšanas veids, kas visprecīzāk nodrošina klientu individuālās vajadzības.

 


Akmens kalējs Sandis Skibnovskis


Dāmu drēbniece Inese Līce



Būvgaldnieks Jānis Dakša


Friziere  Natalja Misiņa.       

Ieguvumi, kuri rodas, atzīstot amatnieku profesionālās kvalifikācijas Klienti iegūst objektīvus orientierus izpildītāju izvēlei, t.i., garantijas produktu un pakalpojumu kvalitāteiAmatnieka karte, amata zeļļa un meistara diplomi ir kvalifikāciju apliecinoši dokumenti ar Latvijas Valsts likumu atzīti, reģistrēti Latvijas Amatniecības kamerā (LAK). Strīdus gadījumos klientu sūdzības izskata komisija, kuru veido iespējamā brāķdara konkurenti, tos nevar pierunāt vai nopirkt, jo darbojas loģiskā profesionāļu pašuzraudzība. Mūsu pieredzei uzticas arī citas pircēju aizsardzības organizācijas, izvēloties meistarus ekspertīzēm. 

Amatniecība ir pašorganizējoša Kā ilgu mūžu pieredzējusi amatnieciskā ražošana ir attīstījusi ne tikai spēju lieliski pārveidot dabas materiju cilvēkiem noderīgā veidā, bet vienlaikus spējusi sakārtot arī savu biedru kopējās profesionālās attīstības lietas. 
Vispirms der atcerēties, ka vēsturiski amatniecība kā profesionāla darbība sākās pirms valstu veidošanās procesiem, un profesionāļi, kas ļoti dziļi izprata dabas materiālu daudzveidīgo dabu, arī savas nozares organizācijas lietas kārtoja nevis pēc varas, naudas vai partejiskiem principiem, bet gan tieši topošo produktu  kvalitāte  palīdzēja sakārtot arī pašu amatnieku ranžus, nosakot mācekļu, zeļļu un meistaru pienākumus un tiesības, izvirzot priekšgalā kvalificētākos

Amatniecības pieredze sociālo jautājumu risināšanā Sociālo lietu kārtošana amatniecībai vienmēr ir bijusi raksturīga. Amatnieki, kā brīvi cilvēki, asāk par citiem spēj uztvert nebrīvi, kuru daudziem līdzcilvēkiem uzliek fiziskas vai garīgas slimības, sadzīves grūtības vai citi apstākļi, tādēļ amatnieki paralēli politiķu un valsts ierēdņu rūpēm par sociālo lietu kārtošanu, bez īpaša aicinājuma šo darbu vienmēr ir veikuši cilvēcīgas līdzjūtības vārdā. 


 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru