Vērojumi un pārdomas. EM TSP sēde 09.07.2012.

Vērojumi un pārdomas.  EM TSP sēde 09.07.2012.


Patīkami, ka EM  TSP (Ekonomijas ministrijas Tautsaimniecības padome) cilvēki cenšas kaut ko darīt. Tas vieš cerību, ka lietas varētu mainīties. Ir jādomā, kā panākt, lai lietas pa tiešām mainītos. Ātrāk un precīzāk. Kas traucē?
No padomes locekļu puses. Bieži  ieteikumi  tiek  ļoti bikli pasniegti. Par maz skaidroti. Šķiet, ka daži padomes locekļi baidās pilnībā izpausties.
No EM puses. Ierēdņi netiek ārā no savas pieredzes. Shēmas un idejas tiek pasniegtas tradicionāli, nerēķinoties ar reformu politiķu solījumiem mainīt daudzas nostādnes. Vairums ierēdņi runā tikai savā valodā, pārāk tālu atraujot valsts pārvaldes ekonomisko saturu no reālajiem  tautsaimniecības vērtību radīšanas  procesiem.
Labs piemērs. Kokapstrādes nozares pārstāvis, valsts pārvaldi izprotošs speciālists un  ļoti spēcīgs praktiķis aizrāda, ka jaunā EM TSP shēma nenolaižas līdz nozaru ražošanas problēmām. EM ierēdņi to arī nesaprata.
Es mēģināju saasināt uzmanību, sakot, ka politiskā un profesionālā vara  nav vienādā diskusiju līmenī, taču mani argumenti, netika uzklausīti.
Tas ir bīstami EM.  Ja TSP nespēj saņemt informāciju un sadzirdēt nozaru ierindas meistara vai inženiera domas, tad šī institūcija patiešām strādā atrauti no reāliem  procesiem. Būtībā, ražošanas profesionālie pašattīstības mehānismi tiek izslēgti no tautsaimniecības attīstības, un valda tikai politiskie uzstādījumi un ekonomistu informatīvās atskaites.
Manuprāt, lai ierēdņi un politiķi ieklausītos problēmu būtībā, es saasināti ieteikšu - slēdzam ciet visas amatnieku, strādnieku un inženieru profesiju skolas, jo šo cilvēku domām TSP nav vērtība, jeb TSP ir jāmainās.
Ministra doma, vispirms sakārtosim savu un tad pieslēgsim arī citus informatīvos lokus var izrādīties lamatas pašam ministram, jo ierēdņi uzbūvēs sev ērtāko ēku. Daudz patiesības paliks ārpusē, bet daži liekie baudīs nepelnītu pajumti. Tas ir iemesls, kāpēc izlēmu turpināt rakstīt.
Mana profesionālā praktiskā un zinātniskā darbība (esmu inženierzinātņu doktors un amata meistars) visu mūžu ir bijusi cieši saistīta ar dzīvojamās mājas būvniecību. Sociālismā un kapitālismā. Sociālismā atstumtam no partijas, kapitālismā kopā ar nacionālo domu, un to neesmu nožēlojis.
Valsti var un vajag  salīdzināt ar dzīvojamo namu, vai vēl labāk, viensētu vai pagastu. Ar piemēriem bieži var labāk pārliecināt, ne  kā izmantojot dažādas teorijas.
Namu zīmē arhitekts un aprēķina inženieris, bet uzceļ namdaris. Iedomāsimies,  arhitekts un inženieris atsakās uzklausīt namdari! Nama vienkārši nebūtu!
Ne arhitekts ne inženieris tā nedarīs, bet modernie Latvijas politiķi un ierēdņi to uzdrošinās, viņi tautsaimniecības padomē meistaru pārstāvi it kā uzklausa, bet nekas neseko! Jāskolo arī politiķi un ierēdņi. Ir jādodas viņiem palīgā.
Reālas reformas pagaidām nav!
Tāpēc, rakstīšu replikas un īsos stāstus. Būs interesanti.
Lasītāji! Lūdzu komentējiet, labojiet, lamājiet,...dariet kaut ko! Vai tā tikai mana lieta?

4 komentāri:

  1. Iespējams šo barjeru starp politiķiem, ierēdņiem un nozaru meistariem tik tiešām rada informācijas trūkums. Tas izraisa nespēju rīkoties un rast risinājumus, lai attiecīgā situācijā ko labotu vai uzlabotu.
    Acīm redzot šeit tiešām nepieciešama skološana un no pašiem pamatiem. Pretējā gadījumā šo informāciju reāli nespēj uzklausīt atbildīgās iestādes pārstāvji, jo viņiem par to visu ir tikai tumša bilde.

    AtbildētDzēst
  2. Atbildes
    1. 1. Tieši Jums jaunajiem ir vislielākā bremze dzīvē no politiķu nezināšanas. Tāpēc topošajā jauno amatnieku un dizaineru organizācijā ievietojiet:
      - organizēt topošo amatnieku un dizaineru kopdarbu,
      - informēt par amatnieku un dizaina jautājumiem ierēdņus un politiķus,
      - izvirzīt meistarību, kā galveno ktitēriju un pamatu profesionālām vērtībām,
      - palīdzēt mājamatniecībā praktizējošiem sasniegt profesionāļu kvalifikācijas,
      - sekot politiķu attieksmei pret amatniecību un dizainu un sistemātiski informēt sabiedrību, par atsevišķu politiķu un partiju palīdzību vai noliegumu mūsu organizācijas pārstāvētajām profesijām.
      - arī par tehnoloģijām neaizmirstiet!
      - LAK mājas lapā ir paraugstatūti, kurus vajag pielaikot un uzlabot, tur ir ari jauno biedribu dibināšanas un profesiju izveidošanas kārtība.
      Galvenais, savāc jaunos, kuri grib un var strādāt un sevi nemitīgi pierādīt un parādīt, kā jaunu vai senaizmirstu tehnoloģiju pielietošanas un lietu izgatavošanas pratēji.
      Lai top!

      Dzēst
    2. Man bieži ir slinkums pārlasīt tekstus, un bieži ielaižu kļūdas. Tāpēc noņēmu un laboju...V.

      Dzēst