Ir jāatjauno KOKA KONSTRUKCIJU kolekcijas

 


 Ievads, no Oļega Andrejevska  maģistra darba.

 

Kolekciju veidošanas process liek iedziļināties, dažādos kolekcionēšanas veidos un informācijā, kas atrodas dabiskā attīstības jūklī, mēģināt noderīgo informāciju sakārtot noteiktā sistēmā.

Pasaulē pazīst ļoti daudz kolekcijas un tās galveno kārt tiek izmantotas, lai iegūtu pārskatu par kādas nozares attīstības vēsturi un produktiem, kuri ir bijuši populāri lietošanā.

Koka konstrukciju kolekcijai ir plānota plaša un daudzveidīga pielietošana. Būtībā kolekcija veido materiālo pamatu elektroniskās datu bāzes veidošanai. Parasti datu bāzes ir virtuālas, taču mūsu datu bāze atšķirsies ar to, ka tās pamatā ir reāli izveidota koka savienojumu, konstrukciju un produktu kolekcija, kura ir lietojama fiziski un kalpo par sākumu telpiskai informācijai, kura tiek digitāli fiksēta, un šī sākotnējā informācija tiek papildināta ar skiču, rasējumu, foto, video u.c. materiāliem, tā veidojot kompleksu informāciju, kas paātrina, paplašina un padziļina koka lietu izpratni un ir sava veida nemitīga inovāciju piesaiste reālai ražošanai.

Maģistra darba izstrādes gaitā, tika apskatīta un analizēta statistika par potenciālo lietotāju daudzumu, tika apskatītas līdzīgas kolekcijas un vairākas datu bāzes internetā un dažas – vispiemērotākās, ir aprakstītas darbā. Izstrādājot metodisko materiālu datu bāzes izveidei ir apskatītas kolekcijas iespējas, līdzības ar citām nozarēm. Liela uzmanība ir pievērsta kolekcijas nosaukumu veidošanas principiem. Apkopojot iepriekš minēto informāciju tika izstrādāti dokumentācijas paraugi, ko ģenerēs datu bāze un arī datu bāzes informācijas ievades formu skices.

 Mēs esam plānojuši, ka kolekcija tiek veidota un atradīsies Rīgas Tehniskās universitātes Amatniecības Tehnoloģiju un dizaina studiju programmu apguves telpās (Āzenes ielā 18) un datu bāze būs Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Amatniecības kameras (LAK) interneta mājas lapās un

kopumā tas dos būtisku pienesumu koka izmantošanas kultūras padziļināšanā un paplašināšanā, kuras izveides autori lepojas, ka tā atrodas Latvijā.

 

 Koka savienojumu un konstrukcijas kolekcijas mērķi un uzdevumi

Mērķi:

§  Padziļināt un paplašināt koka konstrukciju iespēju izpratni, provocēt jaunu risinājumu meklēšanu un realizāciju.

§  Profesionālās pieredzes paātrinātai iegūšanai, studiju laika saīsināšanai.

§  Izveidot universālu metodisko materiālu koka savienojumu un konstrukciju kolekcijas elektroniskās datu bāzes izstrādei.

 Uzdevumi:

§  Apkopot informāciju par līdzīgām kolekcijām un datu bāzēm.

§  Apkopot jau esošo informāciju par RTU Amatniecības un dizaina centrā esošo kolekciju.

§  Izstrādāt Koka savienojumu un konstrukciju kolekcijas datu bāzes izveides metodoloģiju



Datoru un Interneta pieejamības analīze Latvijā un Eiropas Savienībā

          Koka savienojumu un konstrukciju kolekcija (...att.) atrodas RTU Amatniecības Tehnoloģiju un dizaina studiju programmu apguves telpās (Rīgā, Āzenes ielā 18). Savukārt kolekcijas elektroniskā datu bāze tiks publicēta Internetā, ko nodrošinās RTU un LAK mājas lapas.

 



a

b



12_11_2006 035

 Daļa no RTU Amatniecības tehnoloģiju un dizaina studiju programmas Koka savienojumu un konstrukciju kolekcijas

b


12_11_2006 040

ZAĻĀ KOKA  SAVIENOLUMI

d


12_11_2006 046

LATVIJAS PREZIDENTA  GUNTA ULMANA MĀJAS MAKETS 

f


KOKA SUGU NOTEIKŠANAS PARAUGI


 


1 komentārs:

  1. Mani pensijas bezdarbība nogurdina! Laiks atcerēties Koka amatniecības un dizaina nodaļas tapšanu RTU. Tas bija 1995/96 g. Gaidu interesantus atmiņu stāstus. Šobrīd ir īstais brīdis izmantot izmaiņas augstskolu struktūr]ās un tuvināt studijas un pētniecību praksei. Sūtiet man - vilnis.lak@inbox.lv

    AtbildētDzēst