Harija Stradiņa izstādi atklājot. 14.11. 2013.


Harija Stradiņa izstādi atklājot. 14.11. 2013.
Ķīpsalā. Āzenes 18. 18-00.

Dāmas un kungi!
Mēs tīšām esam satikušies šajā vietā, darbnīcā.
Precīzāk, topošā RTU kokapstrādes meistardarbnīcā.
Mēs esam satikušies vietā, kur kādreiz  mūsu senči rūdīja raksturus, smagas ķīpas cilājot.
Lai mūžīgs miers viņiem par to, ka atstāja mums īpašu vietvārdu, tas atgādina un uzliek pienākumus.

Mēs esam satikušies laikā kad pasaulē ir sācies nopietns naudas un kultūras karš.
To mums ikdienas stāsta  mēdiji,  parādot, kā  mūsu divkosīgais laikmets mēģina dvēseļu un  prātu jaunradi iekalt ekonomiskās  industrijas rāmjos. Nereti to nosaucot par radošo industriju.
Mēs te esam sanākuši kopā, lai domātu,  kā šajā cīņā nezaudēt sevi, savu māju, savu mentalitāti.               Kā rīkoties lai savējie varētu turēties kopā?

Domās uz mirkli  aizklīdīsim civilizācijas nesabojātos laukos, mežos, purvos, tur absolūti nekas nav lieks, tur  visam ir sava jēga un nozīme. ….Mēģināsim  izprast un noticēt – dabiskā vide ir vispilnīgākā  meistardarbnīca, tur nekā nav nepareiza, nesmuka  vai lieka!

Apmērām desmit gadus atpakaļ LAK pagrabiņā satikās desmit dīvaiņi no  Latvijas. Te gandrīz visi viņi arī  ir! Māris no Madonas, Andris no Talsiem, Vilnis no Jelgavas, Kārlis no Raunas, Rihards no Līgatnes, Kaspars no Pierīgas un Harijs no Alūksnes. Vēlāk viņiem pievienojās Oļegs, Agris un vēl daži! 
Viņus vieno vēlēšanas veidot lietas, kas vienlaikus nes dabiska koka svaigumu un senatnes klātbūtnes sajūtas. Viņi izveidoja  grupu, kura jau ir atstājusi savu domu un instrumentu pēdas koksnes izstrādājumos,  un savu meistardarbnīcu pienesumus Latvijas kokapstrādes kultūrā. Pie tam, viņus zina un darbus pazīst daudzi visā plašā pasaulē.

Mūsu topošajai darbnīcai  ir izcili paveicies!
Meistars Harijs  Stradiņš no Alūksnes  parāda,   kā  meistarīgi atsedzot kokā paslēptos stāstus,  mēs varam baudīt   dievišķo saskarsmi ar dabu..

Kolēģi un studenti! Visi klātesošie!
Baudīsim meistara  maģiju. Atcerēsimies - te  veidojas sākums ļoti labām lietām.
Paldies!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru