Kalti tāpat kā cirvji ir ļoti seni rīki un
tiek piemēroti dažādiem darbiem. Ar kaltiem kaļ ne tikai koku, bet arī kaulu,
metālu un citus materiālus. Šodien kaļ arī plastmasas.
Tie ir nepieciešami dažādu dobumu, ligzdu,
rievu, gropju, tapu izveidošanai. Tos pielieto arī nolīdzināšanai, griešanai,
drāšanai, veidošanai, virpošanai un tamlīdzīgi.
Parasti kaltiem ir divas galvenās
sastāvdaļas — metāla sloksne un spals. Metāla sloksne vienā galā tiek asināta,
bet otrā veidota kā smaile, uz kuras nostiprina spalu. Starp šīm daļām ir
paplatinājums — rēdze. Rēdze neļauj smailei kaļot virzīties spalā.
Lielumi — dažādi. Namdariem būvdetaļu
veidošanai nepieciešami pamatīgāki kaļamie rīki nekā mūzikas instrumentu
meistariem. Savukārt kaltu asmeņu formu nosaka veicamais uzdevums, piemēram,
pusloka rievu ir grūti iekalt ar taisnu kaltu, tāpēc lieto pusapaļas silītes
veida un citādākus. Veicot dažādus darbus, amata meistari ir atraduši
piemērotākās formas un izmērus saviem darbarīkiem. Interesanti ir apzināties,
ka kādreiz kala ar akmeni, bet tagad kaļ akmeni.
Ikdienā vajadzīgākie un izplatītākie ir
namdaru, galdnieku, koktēlnieku un virpotāju kalti.
Namdaru
kalti ir masīvi, vēl pavisam nesen tos saviem kolēģiem izkala metāla kalēji.
Tagad namdaru kaltus ražo rūpnieciski no 6 un 8 mm bieza metāla platumā 16— 25
mm. Spalus namdaru kaltiem pievieno divējādi — ievietojot spala galu kalta
sloksnes ligzdā vai arī sloksnes smaili iedzenot spalā. Namdaru
kaltus pielieto galvenokārt dziļu dobumu izkalšanai, tāpēc tos sauc arī par
dziļkaltiem. Dziļkaltus asina mazliet strupākus kā tīrkaltus, turklāt gan no
vienas, gan abām pusēm. Nereti pirms dziļu dobumu izkalšanas, lai atvieglotu
strādāšanu, izurbj vienu vai vairākus caurumus. Namdaru kaltu garums ir
apmēram 350 mm.
Galdniekiem ir lielāka kaltu daudzveidība.
Tos veido no 2 — 4 mm biezām metāla sloksnēm (platums 3—50 mm). Asmens asināšanas
leņķi iesaka no 18 līdz 25°. Galdnieka kaltus iedala vienkāršos (parastos) un
gludināmos (tīrāmos).
Vienkāršie kalti tiek veidoti no taisnām
metāla sloksnēm; tie domāti seklāku dobumu izkalšanai. Savukārt gludināmos
kaltus gatavo izdobto caurumu tīrīšanai un virsmu gludināšanai. Tiem ir slīpi
veidotas maliņas un tos darbina ar rokas spiedienu vai viegliem grūdieniem,
nelietojot nekādus sitamos rīkus. Spaliem nav vajadzīgi gredzeni.
Garumu izmēri ir mazāki nekā namdaru
kaltiem. Parasti 240— 320 mm. Galdnieki lieto arī dažādus speciālus kaltus,
piemēram, viru iestiprināšanai.
Vislielākā kaltu daudzveidība ir
koktēlniekiem un virpotājiem. Tas ir saprotams, — sarežģītus darbus nevar
paveikt ar primitīviem un vienveidīgiem instrumentiem. Tēlniecībā un
virpošanā nereti pat vienai darba operācijai ir nepieciešami vairāki atšķirīgi
kalti.
Koktēlnieku darbos lieto dažādu platumu
taisnus, pusloces, trīsstūra un citu profilu kaltus. Lai piekļūtu grūti
aizsniedzamām virsmām, koktēlnieku kaltus izveido ar lielākām vai mazākām
izlocēm.
Virpošanas kaltu dažādību nosaka
virpošanas darbu secība — skrubēšana, gludināšana, tīrīšana, nogriešana, dažādu
«ārēju» vai «iekšēju» profilu izveid ošana. Šie kalti parasti tiek veidoti
pietiekoši gari, lai tos varētu ērti atbalstīt un saturēt.
Visu kaltu neiztrūkstoša sastāvdaļa
ir spals. Tam vienmēr jābūt izturīgam un parocīgam. Spalus izgatavo no cietiem
un sīkstiem kokiem — ozola, dižskābarža, skābarža, kļavas, baltās akācijas,
bērza, ābeles u. c. Mūsdienās — arī no plastmasas. Lai spali no sistemātiskiem
triecieniem nepārplīstu, to galus nostiprina ar gredzeniem. Kaltu spalu garumu
veido pusotras delnas platumā, t.i. 120—150mm. Savukārt resnums jāveido
atbilstoši pirkstu garumam. Gatavos spalus noslīpē un pārklāj ar pernicu vai
nolako.
Kalšana nav grūts, taču pietiekoši bīstams
darbs, kas vienmēr jāveic ar zināmu piesardzību. Jāatceras, ka kalts ir viegls
un ass instruments, kuru darbina ar ievērojamu spēku vai triecienu. Tāpēc, lai
izvairītos no nelaimes, vispirms detaļas ir jānovieto uz stabila pamata un
cieši jāiestiprina, kā arī jācenšas vienmēr virzīt kaltu tā, lai, nejauši
sprūkot, tas virzītos prom no neuzmanīgā kalēja.
V.
KAZĀKA teksts un zīmējumi
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru